Houten Bilders Folly bevrijd van ijzeren jasje

Vorden 1 juli 2022

Afgelopen week werden argeloze voorbijgangers, wandelaars en aanwonenden verrast door grote bouwhekken die waren geplaatst rond de Bilders Folly, het op 5 november 2021 onthulde kunstwerk aan de Baakse Beek in Vorden, in het hart van het dorp bij het Komvonder. Het kunstwerk is vervaardigd door de Vordense beeldend kunstenaar Floris Brasser en mogelijk gemaakt door ruimhartige bijdragen van vele Vordenaren en anderen, de Gemeente Bronckhorst, het Waterschap Rijn en IJssel, de Provincie Gelderland en een aantal culturele fondsen.

De in hout uitgevoerde Bilders Folly is inmiddels ontdaan van haar tijdelijke ijzeren jasje. Dit tot grote opluchting van de Gemeente Bronckhorst en van de Stichting KunstInVorden, de eigenaar van het kunstwerk. De hekken waren geplaatst uit voorzorg omdat er onduidelijkheid bestond over de risico’s van het betreden van het kunstwerk. Gemeente en eigenaar hebben dat inmiddels opgelost; over verantwoordelijkheden en onderhoud zijn goede afspraken gemaakt.

In de ruim acht maanden dat de Bilders Folly aan de beek zijn markante plek heeft gekregen, hebben velen het toegankelijke kunstwerk in hun hart gesloten. Er wordt op gezeten en gelegen. De mensen blijken dat zeer op prijs te stellen en het is fijn dat het nu allemaal weer kan. De Bilders Folly is een hommage aan de schilder Bilders. Het is een ‘verbindend kunstwerk’ dat iedereen uitnodigt tot het bekijken, beleven en ervaren van kunst.